PETER  vd Fine Art ~ Olieverf schilderijen
WOUDE HOME PORTFOLIO PROJECTEN CURSUS LEZINGEN BIOGRAFIE CONTACT
 
  'Schilderen in de traditie van de oude meesters'
   
 
  CURSUS TRADITIONELE OLIEVERF TECHNIEKEN
     
 

Optioneel is het in 2021 ook mogelijk
deze cursus op een dag door de week te volgen!
Neem a.u.b. daartoe contact met mij op.


Start nieuwe cursus 2021:
Za. 2 okt 2021, Proefles: 15.00 uur
(gratis toegankelijk)

Vervolglessen:
Za. 9, 16, 23, 30 okt.
Za. 6, 13, 20, 27 nov.
Za. 11, 18 dec.
11.00 - 14.00 uur

Plaats: Schildersatelier Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello

Opgeven voor deze cursus kunt u
door een e-mail te versturen of contact opnemen met
Peter van der Woude, tel. 06 538 702 45.
Per cursus is ruimte voor minimaal 3, maximaal 6 deelnemers.


Vervolggroepen voor- en najaar 2021 (om de 2 weken):
zaterdagmiddag 14.00 - 17.00 uur, dinsdagochten/middag 11.00 - 16.00 uur


Schilderen in de traditie van de oude meesters

In het najaar van 2021 start weer een nieuwe cursus 'Traditionele olieverf technieken, schilderen in realistische stijl', voor iedereen die realistisch wil leren schilderen in de traditie van 'de oude meesters'.

In deze cursus, die bedoeld is voor zowel beginners als voor de meer geoefende schilder, leert u op praktische manier hoe u volgens de klassieke technieken een doek opzet, wordt aandacht besteedt aan de werking van licht en donker en komen de processtappen aan bod die u in ieder schilderij doorloopt.

In 10 lessen van 2,5 à 3 uur leert u van begin tot eind iets over compositie, perspectief, kleurenleer en kleur mengen, licht en donker, stofuitdrukking, penseelvoering, tonatie, werken met glacis en werken in lagen.
Dit alles uitgelegd aan de hand van werken van bekende oude (èn moderne!) portret-, figuratief-, stilleven- en landschapsschilders.

Iedere les wordt voorzien van een 'mini-college' van 20 minuten, waarin aan de hand van voorbeelden bepaalde aspecten van het schilderen volgens de oude Renaissance technieken worden uitgelegd.

Ter inspiratie en illustratie worden in deze 'speed-colleges', vanuit de verschillende disciplines de schilderstijlen van onder meer Rembrandt, Caravaggio, Velázquez, John Singer Sargent, William Turner en surrealisten zoals Salvador Dali besproken. Maar ook van hedendaagse kunstenaars: Omar-Ortiz, Christiane Vleugels, Rob Hefferan, Herman Tulp, Evert Thielen, Henk Helmantel, , Walter Elst, Tjalf Sparnaay en anderen.
In de resterende tijd gaat u zelf aan de slag met penseel, olieverf en doek onder leiding van de docent die u voorziet van de nodige tips en adviezen. Iedere les duurt 2,5 à 3 uur en is inclusief consumptie.

Samen met achtergrondinformatie over de ontwikkelingen in de kunst - van Renaissance tot nu - en de nodige materialenkennis, vormt deze cursus een ideaal startpunt voor ieder die met realistisch schilderen wil beginnen of zijn/haar kennis hierin wil verdiepen of aanscherpen. Ongeacht of u nu liever portret, figuratief, landschap of stilleven schildert en ongeacht of u ervaring hebt of niet.

Veel in deze cursus wordt uitgelegd aan de hand van directe voorbeelden van oude, maar ook moderne meesters. En steeds wordt dit ingepast in de tijdgeest  van deze schilders, zodat er soms ook brokjes kunstgeschiedenis tussen door glippen.

De opzet van de mini-colleges is zodanig, dat ze min of meer 'parallel' lopen aan de stadia die u doorloopt in het schilderproces: van blanco canvas tot slotvernis.

REACTIES VAN CURSISTEN:

“Goede, doordachte cursusopbouw.”
“Informatieve en leuke minicolleges. Een waardevolle toevoeging aan de cursus.”
“Praktische, zinvolle en heldere tips.”
“Prima tempo en altijd ruimte voor vragen en tips.”
“Goede presentatie, heldere uitleg.”
“Dank voor een heerlijke cursus!”

INTRODUCTIE BIJEENKOMST EN CURSUS

De cursus start met een introductie bijeenkomst om de smaak van de lessen te pakken te krijgen. De introductie bijeenkomst (en 1e les) is gratis en voor iedereen toegankelijk. Pas daarna besluit u of u de cursus wilt gaan volgen.

De cursus zelf bestaat uit 10 wekelijkse lessen van 2,5 á 3 uur. Zowel de introductie bijeenkomst als de lessen vinden plaats in het atelier van Galerie ‘De Statenhoed’ van Kunstkring Voorst, Dorpsstraat 11a in Twello.

AANMELDEN

Voor de lessen dient u zich vroegtijdig aan te melden. Per cursus is ruimte voor maximaal 6 deelnemers. De introductie bijeenkomst is vrij toegankelijk: aanmelding is niet nodig. Voor het volgen van de lessen is dit wel noodzakelijk.
Opgeven voor deze cursus kunt u door een e-mail te versturen of door contact opnemen met
Peter van der Woude, tel. 06 538 702 45.

NA IEDERE LES & NA DE CURSUS...

Aan het eind van ieder van de 10 lessen les krijgt u de tekst van het mini-college per e-mail toegestuurd.

Na afloop van de cursus bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een vervolggroep, die onder begeleiding van dezelfde docent om de twee weken op de zaterdagmiddag bij elkaar komt.

DOWNLOAD

De volledige cursus-informatie, inclusief cursusdata, -inhoud en lesgelden kunt u hier downloaden (pdf)