Art Portfolio


           

`ROJINE II`


Olie op doek
100 h x 70 b, 39.3" h x 27.5" w
€ 2000,-

“Ik was al langer met ‘Rojine’ bezig, toen ik bij toeval ergens het begrip ‘Botticelli hair’ tegen kwam. Omschreven als voloptueus blond of donker haar, waar iedere verwarde krul haar eigen persoonlijkheid lijkt te hebben.

Het begrip zelf is natuurlijk afkomstig van Botticelli’s ‘Venus’. Lang is er gespeculeerd over wie Sandro Botticelli op dit schilderij heeft geportretteerd.

Hoewel Botticelli nooit getrouwd is geweest, bestaat de suggestie dat hij een onbeantwoorde liefde had voor een Florentijnse dame, Simonetta Vespucci. Een getrouwde nobele vrouw, naar verluidt een betoverende schoonheid die in Florence bekend stond als ‘la bella Simonetta’.

Het Ideale ‘Portret van een jonge vrouw’ is een iets minder bekend, maar even favoriet werk van Botticelli. Het toont een vrouw met typische Italiaanse Renaissance-attributen: bleke huid, een verlengde halslijn, en vooral: voluptueus lang haar. Nu nog steeds debatteren experts over wie deze vrouw geweest zou kunnen zijn. Een nimf misschien, een godin of een courtisane? Of Simonetta Vespucci?

Aan het einde van de negentiende eeuw verdiepte de Duitse kunsthistorica Aby Warburg het mysterie en suggereerde dat Botticelli’s ‘Venus’ óók Simonetta Vespucci was. De gelijkenis tussen beide portretten is in ieder geval opvallend!

Hoewel Simonetta Vespucci in 1476 overleed, enkele jaren voordat hij beide schilderijen voltooide, was Botticelli zijn muze niet vergeten. Toen hij stierf, verzocht Botticelli om begraven te worden aan haar voeten, een wens die uiteindelijk in 1510 werd vervuld.

We zullen het misschien nooit zeker weten, maar het kan zijn dat de inspiratie voor zowel Botticelli’s ‘Venus’ als deze mysterieuze Florentijnse vrouw op ‘Portret van een jonge vrouw’ dezelfde was. Zijn ‘Ideale Portret’ kan letterlijk precies dàt zijn:
- een portret van zijn ideale vrouw, la bella Simonetta. ”



Al het materiaal © Peter van der Woude
Webdesign: Super Kenny!